^Back To Top
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

LOGO YAYASAN PERAK

logoyp

1. Dasar Gubahan logo ini adalah gabungan huruf jawi 'ya' dan 'pa' yang bermaksud Yayasan Perak.
  2. Gubahan 'ya' dan 'pa' itu diserasikan oleh tenaga yang menarik untuk simbol bunga yang sedang mekar.
  3. Kemekaran bunga itu membawa maksud segala idea-idea perkembangan dan kemajuan seperti pendidikan dan kebudayaan yang mengarah kepada tujuan murni sebagaimana murninya lambang itu.
  4. Sifat dan kedudukan logo yang simetri itu dapat melambangkan keteguhan, perseimbangan dan keadilan.
  5. Warna putih, kuning dan hitam adalah warna rasmi Negeri Perak Darul Ridzuan.
  6. Gabungan tiga kelopak bunga merupakan petanda tiga etnik besar ini yang bertindak kepada satu kesatuan yang harmonis.
  7. Keseluruhan lambang ini dibina dengan rasa keorganikan dan sangat berbau tempatan dan dapat mencerminkan identiti bentuk Malaysia.
Copyright © 2013. yayasanperak.gov.my Rights Reserved.